Let op! Geld lenen kost geld

Hypotheekrente overzicht

Bekijk hier het hyptheekrente overzicht van alle banken bij hypotheekberekening.com. Bij elke bank staan de Hypotheekrentes vermeld en kan je gemakkelijk doorklikken naar het overzicht van de bank specifiek.

Hypotheekgegevens actueel sinds 2021-02-28
JaarRente

Snel & makkelijk hypotheekrente vergelijken

Wij hebben onze processen dusdanig geoptimaliseerd dat er een snel onlineproces kan plaats vinden voor uw doorlopend krediet aanvragen. Uiteraard staan wij u ook nog persoonlijke te woord.

1

Kies lening en hoogte

Selecteer uw gewenst hoogte en hypotheekrente

2

Aanvraag keuring

Onze hypotheekadviseurs gaan direct met uw aanvraag aan de slag.

3

Uitbetaling

Na akkoord zal het bedrag beschikbaar gesteld worden bij de notaris

Reviews

Wij laten graag andere mensen hun mening geven over onze doorlopende kredieten.

Review achterlaten
5.0
Gebaseerd op 9 beoordelingen
Kijk en vergelijk voor jouw beste geld lenen optie(Translated by Google)Look and compare for your best loan option
Finckers Financials
Finckers F.
Top!
Lucas
Lucas
Levert betrouwbare informatie aan.(Translated by Google)Provides reliable information.
Economisch Nieuws
Economisch N.
Snel geregeld!(Translated by Google)Quickly arranged!
Maarten Janssen
Maarten J.
Goede communicatie(Translated by Google)Good communication
Maarten Soetens
Maarten S.
Snel geregeld! Fijn!(Translated by Google)Quickly arranged! Nice!
Sanne Bakker
Sanne B.
Fijne organisatie om contact mee te hebben!(Translated by Google)Great organization to have contact with!
Vincent I
Vincent I
Goede ervaring!(Translated by Google)Good experience!
Jaagers
Jaagers
Duidelijke informatie, snel mijn antwoorden gekregen(Translated by Google)Clear information, quickly received my answers
Ronald K
Ronald K

Wilt u contact met over de verschillende hypotheekrente?

Wij helpen u graag verder met uw vragen.

Lening aanvragen

Bent u op zoek naar een hypotheek en wilt deze direct afsluiten.

hypotheek aanvragen

Telefonisch contact

085 – 06 00 043

Support@hypotheekberekening.com

Contact

Kredietadviseurs

Wilt u meer weten over onze kredietadviseurs?

Ontmoet de adviseur

Hypotheken in Nederland

Hypotheken zijn op dit moment een hot item in Nederland. Net als in het grootste deel van Midden-Europa zijn de Nederlandse rentetarieven op dit moment erg laag. Dit betekent dat het een goed moment is om een hypotheek af te sluiten, want je moet heel weinig betalen op wat je leent. Bovendien lenen aanbieders tot 100% van de waarde van een woning.

Moet u een woning in Nederland kopen?

De huizenprijzen in Nederland zijn de afgelopen jaren enorm gestegen en stijgen nog steeds in 2020. Hoewel er volgens bank ABN AMRO wel enige tekenen zijn dat deze stijging enigszins vertraagt. De markt is oververhit en er moeten minstens 80.000 nieuwe woningen worden gebouwd om de woningnood te lenigen. Dit betekent dat het een verkopersmarkt is.
Het is echter niet allemaal slecht nieuws voor de kopers. Terwijl de prijzen hoog zijn, zijn de hypotheekrentes op een historisch dieptepunt. En nu de Europese banken de rente verlagen om de concurrentie het hoofd te kunnen bieden, kan de hypotheekrente nog verder dalen. Omdat kredietverstrekkers de hypotheekrente voor leningen op korte, middellange en lange termijn voortdurend verlagen, kunnen huizenkopers recordtarieven voor twee, vijf of tot tien jaar of meer vastleggen, waardoor hun financiële zekerheid toeneemt.
Dit betekent dat ondanks de hoge prijzen, vooral in de grote steden Utrecht, Amsterdam, Den Haag en Rotterdam, de hypotheekaflossingen vaak lager zijn dan de huurprijzen. Nu de huurprijzen elk jaar stijgen, is het vaak financieel gezien zinvoller om in Nederland een woning te kopen in plaats van te huren, vooral omdat de waarde van uw woning waarschijnlijk zal blijven stijgen.
Om de opties tussen huren en kopen af te wegen, bezoek Expatica’s gids voor het kopen van een woning in Nederland en het huren van een woning in Nederland.

Wie kan een hypotheek krijgen in Nederland?

Technisch gezien heeft iedereen met een verblijfsvergunning, tijdelijk of permanent, dezelfde formele rechten als het gaat om het aanvragen van een hypotheek. Maar als u een nieuwe baan hebt, zonder vast contract, als zelfstandige, met een laag inkomen of met een niet-EU nationaliteit, kan het moeilijker zijn om een lening of financiering te krijgen voor 100% van de aankoopprijs.
De eisen veranderen afhankelijk van de bank, maar over het algemeen heb je het nodig:

Een geldig paspoort
Een BSN (burgerservicenummer)
Bewijs van een vaste aanstelling in Nederland of bewijs van inkomen
Voor werknemers, maar ook voor uitzendkrachten of promovendi: een verklaring van uw werkgever (werkgeversverklaring)
Een half jaar in Nederland gewoond hebben (alleen vereist door sommige aanbieders)
Drie jaar belastingaangifte en boekhouding voor zelfstandigen.
Het is het vermelden waard dat als u minder dan drie jaar zelfstandig ondernemer bent, het erg moeilijk kan zijn om een hypotheek goedgekeurd te krijgen.

Een hypotheek krijgen als buitenlander in Nederland

Zowel EU-burgers als niet-EU-burgers hebben het recht om in Nederland een hypotheek af te sluiten, maar voor niet-EU-burgers kunnen de eisen strenger zijn.
Banken mogen ook niet accepteren dat niet-permanente ingezetenen een hypotheek krijgen die 100% van de aankoopprijs dekt als die prijs hoger is dan de Nationale Hypotheek Garantie, die in 2020 € 310.000 bedraagt.
Helaas maakte de Hypothecaire Kredietrichtlijn, die in 2015 door de EU werd ingevoerd, het ook moeilijk voor banken om hypotheken aan te bieden aan expats met een inkomen in een niet-EU-valuta. Dit komt doordat banken het risico van valutaschommelingen moeten opvangen. Banken zoals ABN AMRO vonden echter een oplossing voor dit probleem: ze houden nu slechts rekening met 90% van de niet-euro-inkomsten om uw maximale hypotheekbedrag te bepalen. Hierdoor hebben expats die in een andere valuta verdienen meer mogelijkheden.
Merk op dat het erg moeilijk is om een hypotheek te krijgen voor een tweede huis om te huren. Zie onze gids voor koop-naar-huur hypotheken in Nederland voor meer informatie.

Hoe vraag je een hypotheek aan in Nederland?

In Nederland wordt een hypotheek formeel geregeld nadat u een bod heeft gedaan op een woning en deze is geaccepteerd.
Het is echter belangrijk om er zeker van te zijn dat u de hypotheekmogelijkheden al heeft onderzocht en uw hypotheekverstrekker heeft gekozen. Zij kunnen u een prijsopgave geven die, als u tekent voor de voorwaarden, drie maanden geldig is. Het is meestal mogelijk om een verlenging te krijgen als de eigendomsoverdracht traag verloopt.
Om een hypotheek te regelen, moet de woning worden beoordeeld door een beëdigd taxateur. Dit moet een objectieve derde partij zijn – niet de makelaar van de koper, de verkoper of een andere geïnteresseerde partij.
Het is raadzaam om dit te doen voordat u een verkoopprijs afspreekt, omdat dit een belangrijk stuk informatie kan zijn (ook al is dit in de huidige verkopersmarkt een huzarenstukje geworden). Structurele onderzoeken zijn meestal niet nodig om een hypotheek te krijgen. Uw kredietverstrekker kan u de volledige lijst geven van wat een taxatie moet dekken.
Zodra u een hypotheekofferte heeft geaccepteerd en de juiste documenten heeft gedeponeerd, ondertekent u de overeenkomst en maakt u een afspraak met de notaris om de hypotheekakte te ondertekenen. Dit gebeurt meestal op hetzelfde moment als de ondertekening van de overdrachtsakte.

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

De NHG (Nationale Hypotheek Garantie) is een regeling die de aflossing van een hypotheek garandeert, zelfs als de kredietnemer niet meer in staat is om dit direct te doen. Het is alleen beschikbaar voor Nederlandse hypotheken tot een bepaalde waarde – € 310.000 in 2020, en tot € 328.600 als de woning aan bepaalde energiebesparingsnormen voldoet. Mocht u de hypotheek niet meer kunnen aflossen, dan zorgt de NHG daarvoor:
u niet aansprakelijk bent voor een bedrag dat hoger is dan de waarde van uw woning bij verkoop;
de kredietverstrekker volledig wordt terugbetaald.
Dit betekent dat als u bijvoorbeeld werkloos wordt en uw hypotheek niet meer kan aflossen, uw woning alsnog in beslag wordt genomen en wordt verkocht.
Als de waarde van uw woning echter lager is dan de waarde van uw hypotheek (bijvoorbeeld uw huis wordt verkocht voor €150.000 maar uw hypotheek is €200.000), bent u niet aansprakelijk voor het verschil. De NHG verlaagt de kosten van het uitlenen en kredietverstrekkers bieden NHG-deelnemers op hun beurt een lagere rente, meestal tot 0,7% lager.
De aanvraagkosten voor de NHG bedragen 1% van de hypotheekwaarde. Dit betekent dat als u een woning koopt die € 140.000 kost en € 40.000 vooruit betaalt, de hypotheekwaarde € 100.000 is en de aanvraagkosten € 1.000 bedragen. De rente op NHG-gedekte hypotheken is meestal het laagst.

Hypotheekkosten in Nederland

Naast de prijs van het onroerend goed en de aflossing van de hypotheek zijn er nog andere kosten verbonden aan het afsluiten van een hypotheek. Deze worden meestal berekend in verhouding tot de waarde van het onroerend goed, vermeerderd met BTW. Sommige hypotheekadviesbureaus rekenen echter een vast bedrag (vanaf € 3.000,-), waarin de vergoeding aan de hypotheekverstrekker is opgenomen. De kosten kunnen ook worden meegenomen:
Hypotheekadvies: 1% van de hypotheek of 1,2% (plus BTW) van de koopsom.
Hypotheekakte: 0,15% (plus BTW) van de aankoopprijs, fiscaal aftrekbaar.
Notariskosten (Notaris) – ongeveer €1.500
Nationale Hypotheek Garantie (NHG) – 1% van de hypotheekwaarde (zie hierboven)
Taxatievergoeding – Taxatierapport: 0,2% (plus BTW) van de aankoopprijs
Overdrachtsbelasting: 2% van de aankoopprijs – zie hieronder.
Verzekeringskosten
Onroerendgoedbelasting in Nederland
Bij de aankoop van een woning in Nederland moet u ook een overdrachtsbelasting (overdrachtsbelasting) betalen die 2% van de aankoopprijs bedraagt (6% voor bedrijfsgebouwen).
De onroerendezaakbelasting in Nederland wordt berekend over de veronderstelde huurwaarde van de woning. De looptijd hiervan is WOZ-waarde, ofwel onroerendezaakbelasting. Elke gemeente bepaalt haar eigen tarief voor de onroerendezaakbelasting; over het algemeen ligt dit tussen 0,1% en 0,3% van de vastgoedwaarde.
Verhuurt u een woning in Nederland die u in eigendom heeft, dan wordt de waarde van de woning – de WOZ-waarde – belast, verminderd met het hypotheekbedrag. Deze wordt jaarlijks belast als onderdeel van uw inkomen uit sparen en beleggen.
Tip: Een hogere WOZ-waarde betekent over het algemeen hogere belastingen. Maar wie een hypotheek heeft die door de NHG wordt gedekt, kan de rente effectief verlagen door een lagere risicocategorie op de hypotheek in te voeren.

Fiscaal aftrekbare kosten

Zolang u in Nederland belasting betaalt, kunt u aanspraak maken op belastingteruggaaf van de hypotheekrente. Dit is mogelijk, mits de hypotheek een hypotheek voor kapitaalaflossing is (geen hypotheek met alleen rente) en het onroerend goed uw hoofdverblijf is.
Sommige van de hierboven genoemde kosten zijn ook fiscaal aftrekbaar inclusief:
Taxatiekosten
Hypotheekmakelaarscourtage
Administratieve kosten voor het regelen van de hypotheek
Notariskosten
NHG-vergoeding

De hypotheekrente

Als u er echter voor kiest om uw woning te verhuren, komt u niet meer in aanmerking voor belastingaftrek op de hypotheekbetalingen. En natuurlijk vallen alle belastingaftrekposten weg als u niet meer in Nederland woont.
Daarnaast is het de moeite waard om te kijken naar de 30%-regeling, een belastingvrijstelling voor expats die in het buitenland worden ingehuurd om in Nederland te werken. Deze regeling kan een positief effect hebben op uw vermogen om een hypotheek te krijgen, of op het bedrag waarvoor u in aanmerking komt. Het heeft in ieder geval een zeer positief effect op de hoogte van de inkomstenbelasting die u betaalt – het is dus een goed idee om met een hypotheekadviseur te overleggen om te zien welke voordelen uw 30%-regeling kan opleveren voor uw hypotheekaanvraag.
Lees meer over de fiscale voordelen van het kopen van onroerend goed in Nederland en lees de volledige handleiding van het Nederlandse belastingstelsel.

Onroerendgoedverzekering in Nederland

Het is waarschijnlijk dat u bij het verkrijgen van een hypotheek in Nederland een bewijs van een woningeigenaarsverzekering nodig heeft. In feite bieden sommige aanbieders vaak een korting als u zowel uw hypotheek als uw woonhuisverzekering bij hen afsluit. Een standaardpolis dekt brand, storm, overstroming en diefstal, hoewel de criteria kunnen variëren.
Als u een appartement koopt, regelt de Vereniging van Eigenaren (VVE) over het algemeen een woningverzekering. Appartementbezitters delen de kosten over het algemeen gelijkelijk onder elkaar. Andere soorten verzekeringen kunnen van invloed zijn op uw hypotheekovereenkomst in Nederland, van inboedelverzekering tot levensverzekering. Aanbieders van huis- en inboedelverzekeringen in Nederland zijn onder andere:
Inboedelverzekering is ook aan te raden. Deze dekt meestal meubilair, glasbreuk en algemene inboedel. Voor de dekking van zeldzame of dure inboedel is een hoogwaardige inboedelverzekering nodig. Veel verzekeringsmaatschappijen bieden een korting aan als u een BORG-certificaat kunt overleggen – om aan te tonen dat uw eigendommen voldoende beschermd zijn tegen inbraak en dat er gecertificeerde beveiligingsapparatuur is geïnstalleerd. Aanbieders van huis- en inboedelverzekeringen in Nederland zijn inbegrepen:
Limonade
FBTO
Centraal Beheer
De Goudse
U kunt het beleid voor de inhoud van uw huis vergelijken met behulp van een gerenommeerde prijsvergelijkingswebsite, zoals PricewaterhouseCoopers. Lees meer met onze gids voor woningverzekeringen in Nederland.

Terugbetaling van hypotheken

Naast de vastgestelde maandelijkse krediet- en rentebetalingen is het ook mogelijk om extra betalingen te doen om uw rente te verlagen. De meeste banken staan een jaarlijkse aflossing van 10% van de oorspronkelijke hypotheek toe zonder een boete.
Dit is echter afhankelijk van het type hypotheek dat u heeft. Bij een alleen-rente-hypotheek (aflossingsrij) betaalt u bijvoorbeeld geen aflossingen op de feitelijke lening en betaalt u alleen de maandelijkse rente. Het maken van forfaitaire of extra betalingen op dit type hypotheek kan boetes met zich meebrengen. Als uw hypotheek echter extra betalingen toelaat, kunnen de voordelen van een langere termijn lagere rente leiden tot een reële besparing in de tijd.

Herfinanciering van een hypotheek in Nederland

Als u al in het bezit bent van onroerend goed in Nederland, kan herfinanciering van uw hypotheek een goede manier zijn om uw hypotheekkosten te verlagen, vooral in de huidige periode van lage rentes. Herfinanciering van de hypotheek is in principe het proces van herhypothekering van uw woning. Met deze nieuwe hypotheek betaalt u uw bestaande hypotheek volledig af en begint u met het maandelijks betalen van uw nieuwe hypotheek.
Onafhankelijke hypotheekadviseurs hebben toegang tot alle kredietverstrekkers in Nederland en kunnen de tarieven en voorwaarden voor u vergelijken om de beste deal te krijgen. Maar er zijn ook nadelen, zoals kosten, die opwegen tegen de besparingen. Hieronder vindt u enkele van de voor- en nadelen van herfinanciering:

Voordelen van herfinanciering van een Nederlandse hypotheek

Lagere maandelijkse betalingen: Door rond te shoppen voor een lagere rente, vermindert u uw maandelijkse betalingen. Een verdere korting op de rente kan van toepassing zijn dankzij een lagere loan-to-value als gevolg van hogere vastgoedprijzen. Deze besparing kan worden beïnvloed als u binnen enkele jaren na herfinanciering verkoopt.
Verkorting van de looptijd van uw hypotheek: Als u ervoor kiest om uw maandelijkse aflossingen gelijk te houden, kunt u uw hypotheek sneller afbetalen. Een hypotheek voor 30 jaar kan bijvoorbeeld in 20 jaar worden afgelost.
Overdracht naar een meer veilige hypotheek: als u een hypotheek heeft met een variabele rente, waarbij uw rente schommelt volgens bijvoorbeeld het Euribor-tarief, kunt u profiteren van een lage rente door over te gaan op een vastrentende hypotheek en zo het risico te vermijden dat de betalingen in de toekomst stijgen.
Toegang tot het eigen vermogen op uw woning: Dit heeft minder te maken met sparen,