Let op! Geld lenen kost geld

Hypotheekrente op Hypotheekberekening.com

Er zijn nogal wat hypotheekverstrekkers in Nederland welke allemaal hun eigen voorwaarden en hypotheekrente hanteren. Om het wat duidelijker te maken hebben wij van hypotheekberekening.com een overzicht gemaakt van de aanbieder.

Een zakelijk krediet eenvoudiger aanvragen?

Van de rente die uw geldschieter instelt tot de leentermijn waarvoor u zich aanmeldt, er zijn verschillende factoren die van invloed zijn op de rente die u betaalt – en u kunt duizenden besparen door van die voorwaarden te profiteren.

Welke factoren zijn van invloed op het bedrag aan rente dat u betaalt?

De volgende factoren zijn van invloed op het bedrag van uw rentebetalingen:

  • De hypotheekrente. Dit is het tarief waartegen de bank rente over de lening in rekening brengt. Zelfs een klein verschil in de rentevoet kan oplopen tot duizenden gedurende de looptijd van de lening.
  • Het tarief van de federale fondsen. Het rentetarief op uw lening is losjes gekoppeld aan het door de Federal Reserve vastgestelde rentetarief, dat het tarief bepaalt waarmee banken elkaar ‘s nachts geld lenen. Als u een variabel rentetarief heeft, kan het helpen om te voorspellen wat uw rentetarief zal zijn als u op het tarief van de federale fondsen let.
  • Het bedrag dat u leent. Hoe meer u van uw bank leent, hoe meer rente u moet terugbetalen. Zo zal bijvoorbeeld 5% van € 1 miljoen altijd een groter bedrag zijn dan 5% van € 500.000.
  • Het uitstaande leningbedrag. Als u het geld dat u leent geleidelijk afbetaalt, betaalt u rente over een kleiner leningbedrag en worden uw rentebetalingen langzaam verlaagd.
  • De leentermijn. De tijd die u nodig heeft om uw lening af te lossen, heeft invloed op het bedrag van de rente die u betaalt . Als u uw lening over een kortere periode aflost, wordt uw rente geminimaliseerd.

Hoe wordt de hypotheekrente berekend?

De rente over uw hypotheek wordt doorgaans maandelijks berekend. Uw bank neemt het uitstaande leningbedrag aan het einde van elke maand op en vermenigvuldigt dit met het rentetarief dat op uw lening van toepassing is, en deelt dat bedrag vervolgens met 12.

Hoofdsom en rente versus alleen rente

Er is nog een andere factor die van invloed kan zijn op uw maandelijkse hypotheekbetaling: of u nu hoofdsom en rente of alleen rente betaalt. Hoofdsom- en rentebetalingen zijn de meest gebruikelijke manier om een ​​woninglening af te betalen, en ze betekenen in feite dat een deel van uw maandelijkse betaling wordt gebruikt om het bedrag dat u leent af te betalen en een ander deel om de rente die u verschuldigd bent af te betalen.

Sommige leningen zijn echter bedoeld om u gedurende een bepaalde periode alleen-rentebetalingen te laten doen, bijvoorbeeld als u een nieuwe woning bouwt of als u een vastgoedbelegger bent met een investeringshypotheek . Hiermee kunt u uw maandelijkse betalingsbedrag verlagen.

Hoe u rente kunt besparen op uw hypotheek

Nu u wat meer weet over hoe rente wordt berekend, gaan we kijken naar de manieren waarop u er daadwerkelijk minder van kunt betalen.

  • Krijg het beste tarief. Rondkijken voor een betere rente kan u duizenden dollars besparen. Als u al een woning heeft, wilt u misschien herfinancieren met uw huidige geldschieter of overstappen naar een nieuwe geldschieter.
  • Betaal regelmatig. Omdat er iets meer dan vier weken per maand zijn, betaalt u twee extra betalingen per jaar als u tweewekelijks in plaats van maandelijkse hypotheekaflossingen doet.
  • Voer extra betalingen uit. Hoe sneller u uw leningbedrag afbetaalt, hoe minder rente u hoeft te betalen over uw kleinere uitstaande lening. Als u een variabele rente heeft, kunt u nog meer sparen door extra betalingen te doen als de rente laag is.
  • Kies een kortere leentermijn. Hoe langer het duurt om uw lening af te betalen, hoe meer rente u uiteindelijk betaalt. Onthoud dat banken dagelijks rente berekenen over uw geleende bedrag, dus het kiezen van een looptijd van 25 jaar in plaats van 30 jaar kan een groot verschil maken.